PDV ide na 20%

Bez autora
Aug 08 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu. Priprema se izmena stope poreza na dodatu vrednost (PDV) koja neće biti iznad 20 odsto, dok će na životne namirnice ostati osam odsto.Konačna odluka o povećanju stope PDV-a biće doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta. U toku su pripreme za donošenje seta mera kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona...

PDV ide na 20%Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu.

Dinkić je u razgovoru sa novinarima koji prate ekonomska kretanja u zemlji saopštio da se priprema izmena stope poreza na dodatu vrednost (PDV) koja neće biti iznad 20 odsto, dok će na životne namirnice ostati osam odsto.

Ministar je ukazao na to da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.

On je naveo da su u toku pripreme za donošenje seta mera kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona.

Ti zakonski predlozi, kako je najavio, biće na dnevnom redu Skupštine Srbije u septembru, dok će najveći deo mera stupiti na snagu u oktobru.

Dinkić je napomenuo da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine.

On je potvrdio i da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od približno dve milijarde evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa kojom će biti pregovarano o potpuno novom aranžmanu. 

Ministar je objasnio da je uputio poziv MMF-u da dođe u Srbiju jer je iz prethodnih razgovora sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije postalo očigledno da zamrznuti aranžman iz predostrožnosti nema više efekta za zemlju, tako da će se ići na potpuno nov aranžman. 

Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija, istakao je on i dodao da je reč o sredstvima iz inostranih izvora. 

Prema njegovim rečima, pomenute dve milijarde evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti.

Takođe, ostaje i plan da se u ovoj godini emituju evroobveznice, potvrdio je ministar. 

On je ukazao i na to da će bruto-domaći proizvod (BDP) Srbije ove godine opasti od 0,5 do jedan odsto, uz ocenu da je domaća privreda i formalno već u recesiji, s obzirom na to da je u poslednja dva uzastopna kvartala imala pad BDP-a. 

Po statističkim podacima, pad u prvom kvartalu 2012. godine iznosio je 1,3 odsto, a u drugom 0,6 odsto, ukazao je on i upozorio na to da se očekuje dalji pad privredne aktivnosti, i zbog toga što je suša smanjila poljoprivrednu proizvodnju.

Prema njegovim rečima, deficit konsolidovanog računa države je iznad sedam odsto BDP-a, dok je državni budžet u deficitu od 6,4 odsto BDP, što je značajno iznad onoga što je dogovoreno sa MMF-om.

Dinkić je podsetio na to da je bilo dogovoreno da deficit budžeta na kraju 2012. godine bude 4,25 odsto BDP-a, uz ocenu da su prihodi bili nerealno planirani i precenjeni za 20 milijardi dinara, a rashodi potcenjeni za 65 milijardi dinara.

On je istakao i da će u najkraćem roku biti donete hitne antikrizne mere - oslobađanje privrede od nekih dažbina i regresiranje goriva, đubriva i semena.

Ministar je ponovio da neće biti smanjenja plata i penzija, koje će biti usklađivane sa situacijom u privredi, kao i da neće biti otpuštanja u javnim službama dok traje kriza.

Penzije će biti redovno isplaćivane, pri čemu će najugroženiji penzioneri od 17. do 19. septembra dobiti prvu ratu 13. penzije, najavio je on.

Prvu rata 13. penzije će, kako je objasnio, dobiti svi penzioneri čija penzija ne prelazi 15.000 dinara.

Prioriteti u narednom periodu biće penzije, plate, socijalna zaštita i javni dug,zaključio je Dinkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik